Vi har snakket med LHL Astma og allergi, og fått gode tips til hvilke hensyn du som vert kan ta i julehøytiden.

– Har du invitert til selskap er det hyggelig om du spør gjestene hvilke hensyn du kan ta, selv om allergikeren selv har ansvaret for at maten er trygg, sier Helle Grøttum, leder i LHL Astma og Allergi.

Julebaksten

Flere må unngå deler av julematen fordi den inneholder melk, egg, nøtter eller hvete. Er du blant dem som baker syv sorter til jul, og som elsker å fylle kakeboksene til randen?

– Bak heller julekakene med melkefri margarin fremfor smør, råder Grøttum. På den måten blir kakene melkefrie.

– Og julegrøten kan lages på risdrikk eller havrefløte, slik at også de med melkeallergi kan være med på nissefest, føyer Grøttum til.

Nøtteallergi er den vanligste matallergi i verden. Hele 15 prosent av Norges pollenallergikere tåler ikke nøtter. Heldigvis finnes mange enkle endringer du kan gjøre i oppskriftene, som gjør julebaksten allergivennlig, både for dem med melke- og eggeallergi, og for dem som reagerer på hvete og nøtter.

– Bruk gjerne gresskarkjerner istedenfor nøtter i bakverk. Unngå nøtter helt dersom du vet at du får besøk av en nøtteallergiker. Hvis du likevel ønsker å servere dette til gjestene, sørg for at at det serveres separat og uten risiko for å komme i kontakt med annen mat, fortsetter hun.

Drikke til maten

Synes du det er hyggelig å servere gjestene noe godt i glasset? Rødvin inneholder ofte mye garvesyre, og kan gi både hodepine, rødmende hud, kløe og tett nese. Det kan derfor være lurt å velge en vin med lite eller ingen garvesyre, for å være på den sikre siden. Se på kakediagrammet for garvesyreinnhold på hyllekanten på Vinmonopolet og velg en med lavt innhold av garvesyre

– Øl og likør er også noe man lett glemmer at folk kan reagere på. En kremet likør inneholder for eksempel melk og egg, og kan gi en kraftig reaksjon hos de som er allergisk overfor det.

En annen ting som er lurt å huske på er at mange ølsorter er laget på glutenholdig korn som bygg og hvete.

– Velg heller en øl laget på mais – det finnes mange gode varianter, sier Grøttum.

Mange kan reagere

I julen er det vanlig med både nøtter, klementiner, appelsiner, marsipan og pepperkaker på bordet. For noen allergikere kan dette gi reaksjoner som gjør dem syke.

– Oppbevar klementiner og appelsiner i kjøleskapet, og ikke fremme på bordet i en skål. Mange reagerer kraftig på sitrus, og når disse skrelles utsetter man omgivelsene for sprut og odør fra skallet. Mange reagerer på dette med med kløe i øyne og hud, svie, utslett eller tett nese, forklarer Rose Lyngra, helsefaglig rådgiver i LHL Astma og allergi.

Forkjølelsessymptomer

Sliter du med forkjølelsessymptomer som kommer tilbake hver jul, som hoste, kløende øyne og rennende nese? Da kan det være du har en reaksjon, allergi eller overfølsomhet for en del av det vi eksponeres for eller tar med inn i huset ved juletider.

Visste du for eksempel at det kan være lurt å spyle julegranen forsiktig og la den tørke i garasjen eller uteboden før du tar den inn i stua? Eller at den populære julestjernen er fryktelig plagsom for mange i høytiden, og kan føre til eksem, rennende nese, røde øyne og irritasjon i luftveiene?

– Pynt heller med julepynt, fremfor blomster. Og unngå å kjøpe julestjerner, juleglede og løkplanter som vertskapsgaver. En bukett duftfrie røde roser eller en julekaktus kan være vel så hyggelig å ha med på besøk, sier Lyngra.