Av Hilde Brenne Rugås

I dag er sønnen vår en frisk, sunn og glad tenåring. Men når han var baby og liten gutt gråt han mye, hadde plagsom eksem, og det virket som han hadde en slags innvendig kløe. Det viste seg at han hadde allergi mot både melkeprotein, egg, soya, sesamfrø og nøtter.

Hverdagen endret seg. Det gikk med mye tid til smøring av eksem. Og på en handletur måtte lesebrillene frem, alt med liten skrift måtte leses. All halvfabrikata og ferdigmat inneholdt noe han ikke tålte, så vi fant fort ut at nesten all mat måtte lages fra bunn av.

Samme mat til alle

Etter utredning og innleggelse på sykehus fant vi ut av ting, og hverdagen ble mye enklere. Vi lærte hvordan man kunne lage deilig mat som hele familien kunne spise, og hvordan vi skulle behandle eksemet, slik at vi kunne holde det i sjakk. Hverdagen så med ett mye lysere ut!

Men innimellom opplevde vi fremdeles situasjoner vi syntes var vanskelige. Det var leit når sønnen vår fortalte at de andre barna i barnehagen hadde fått sjokolade, mens han fikk en ballong. Og at de allergiske barna fikk havregrøt på nissefesten, i stedet for risengrynsgrøt. Kanskje de ansatte ikke visste hvordan man laget risengrynsgrøt uten kumelk? Eller kanskje de ikke hadde tid og overskudd til å finne ut av det?

Store fremskritt for allergikere

Vi ba om foreldresamtaler både i Barnehage, SFO og skole. Vi fortalte om Oskars allergier og hvordan de skulle forholde seg til dette. Vi var helt konkrete. Vi ba om nytt møte etter en stund og spurte hvordan det gikk. Barneallergiene endret seg, og dette måtte personale få rede på. Noen av allergiene ble svakere, mens andre ble mer alvorlige. Vi lagde en handlingsplan som inneholdt den viktigste informasjonen barnehagen og skolen trengte for å unngå en nødsituasjon, og hva personalet skulle gjøre i en nødsituasjon. Vi forsøkte å fokusere på alt Oskar kunne spise. Ved å gjøre små endringer kunne lett den samme maten serveres til alle.

Jeg har hatt et mål, og det har vært å gjøre hverdagen enklere for allergikere!

I tillegg skjedde det mye positivt i forhold til butikk og kafebesøk. Det kom egne allergihyller i dagligvarehandelen, og det var helt tydelig at personale i butikker og på kafeer fikk mye større fokus på matallergi. Bare de siste par årene har det kommet fiskekaker, lasagne og pizza som de fleste allergikere kan spise, og flere kafeer har fokus på mat for allergikere. Det er faktisk ganske store fremskritt som har gjort hverdagen lettere for mange.

Vil gjøre hverdagen enklere

I 2007 laget jeg nettsiden www.allergikokken.no, med gode oppskrifter og mye nyttig informasjon. Og i 2010 solgte jeg de første Hildekakene, www.hildekaken.no, som kan serveres til så å si alle allergikere. Er man allergisk mot melk, egg, soya, gluten, hvetestivelse eller nøtter, så kan man trygt spise disse kakene. Jeg har hatt et mål, og det har vært å gjøre hverdagen enklere for allergikere!