Symptomer på allergi

 • Oralt allergisyndrom:
  - Kløe og hevelse i og rundt munnen
  - Hovne lepper
  - Hevelse rundt øynene
 • Mage/tarm:
  - Magesmerter
  - Diaré
  - Forstoppelse
  - Oppblåsthet
  - Kvalme
 • Hud:
  - Forverring av eksem
  - Kløe
  - Elveblest / urticaria
  - Angioødem (hevelser i ansikt og hals)
 • Luftveier:
  - Kløe i hals
  - Neseplager, rennende og tett
  - Astmasymptomer
 • Øyne:
  - Røde, kløende
 • Allergisk (anafylaktisk) sjokk:
  - Blodtrykksfall
  - Bevisstløshet
   

NB: Leger bes rapportere om alvorlige matallergiske reaksjoner til Matallergiregisteret, www.fhi.no

Kilde: Norges Astma- og Allergiforbund, www.naaf.no

Selv små spormengder av maten som ikke tåles kan være nok til å utløse en allergireaksjon. Reaksjonene kommer vanligvis raskt etter inntaket av matvarene og kan i noen tilfeller være alvorlige. Ved andre typer matvareoverfølsomhet er ikke immunsystemet involvert, men symptomene som oppstår kan ligne allergireaksjonene.

De kommer litt langsommere, er mindre alvorlige og er avhengige av mengde mat som er spist. Betegnelsen intoleranse brukes ofte på tilstander der det observeres en matvarereaksjon uten at det vises på laboratorietester. Det finnes mange former for matvareoverfølsomhet, eller matintoleranse som det ofte kalles.

Overfølsomhetsreaksjoner

Hos små barn er allergi mot melk, egg, fisk, nøtter, skalldyr og belgfrukter (erter, peanøtter, bønner, soya, lupin og linser) mest vanlig. Spesielt barn med atopisk eksem kan ha ikke-allergiske overfølsomhetsreaksjoner overfor sitrusfrukter, jordbær og tomater. Disse reaksjonene er mengdeavhengige og fører oftest til kløe og oppbluss av eksemet.

Hos eldre barn og voksne er allergi mot nøtter (peanøtter, hasselnøtter og mandler), rå gulrot, epler, pærer og andre steinfrukter og skalldyr det vanligste. Laktoseintoleranse inntrer som regel gradvis etter at barnet har sluttet med morsmelk, frem mot skolealder.

Diagnose og behandling

Prikktest og blodprøve er de vanligste testene. Disse er ikke gode nok til å stille diagnosen alene og må i de aller fleste tilfeller kombineres med kostforsøk. Det er viktig å ikke fjerne viktige matvarer fra kosten uten en sikker diagnose. Dette gjelder særlig ved mistanke om cøliaki, da diagnosen blir nærmest umulig å stille etter at en glutenfri kost er påbegynt

Eneste behandling ved matvareallergi er å unngå de matvarene man ikke tåler. Næringsstoffer i matvarer som kuttes ut skal erstattes. Ved melkeallergi er det viktig å sørge for nok kalsium og B-vitaminer. For de minste barna er også inntaket av fett og proteiner viktig å følge med på.

Kilde: Norges Astma- og Allergiforbund, www.naaf.no