– Vi skiller mellom allergiske reaksjoner på mat og overfølsomhet mot bestanddeler i mat. Ved matallergi vil kroppens immunforsvar aktiveres, da kroppen "feiltolker" et protein fra maten som inntrengere og setter i gang en immunreaksjon. Ved intoleranse eller overfølsomhet er ikke immunforsvaret involvert, men man kan få mange lignende symptomer uten at det er like alvorlig, sier hun.

Når man har melkeallergi er man allergisk mot melkeproteiner og dette kan gi symptomer som eksem, elveblest, diare og brekninger. Med laktoseintoleranse så er det melkesukkeret man reagerer på ved at kroppens evne til å bryte ned melkesukker er redusert. Dette vil kunne føre til plager som luftsmerter og diare.

Gode tiltak

Behandlingen for melkeallergi er å unngå melkeprodukter. Det finnes melk i mange forskjellige produkter så det er viktig å sjekke innholdsfortegnelsen nøye. Er man laktoseintolerant må man begrense mengden produkter som inneholder mye melkesukker. Dette gjelder spesielt mat som iskrem, fløte, fersk ost og søt melk. Har du melkeproteinallergi er det viktig å passe på at spesielt barn får et fullverdig kosthold. Man kan bruke alternativer som havremelk, soyaprodukter og risbaserte erstatninger. Tilskudd av kalsium er viktig for beinstyrken, forklarer Bistrup og fortsetter:

– Det er svært uheldig å gå rundt med en udiagnostisert allergi eller overfølsomhet.

– Vi ber alle som opplever plager om å oppsøke legen slik at man kan få utredet årsaken til plagene. Det er svært uheldig å gå rundt med en udiagnostisert allergi eller overfølsomhet. En ting som er viktig å merke seg, og dette gjelder spesielt barn, er at man ikke bør gjøre store endringer i kostholdet uten å ha en verifisert diagnose. Spesielt barn skal ikke settes på en diett eller gjøre kostholdsendringer uten at det er i samråd med lege eller ernæringsfysiolog.

For de som er så allergiske at de kan få allergisk sjokk, får utdelt en sprøyte som inneholder adrenalin, gjerne kalt Epi-Pen. Barn under 10 år med melkeproteinallergi får melkeerstatning på blå resept.