- Det skjærer meg i hjertet å se at et barn får servert tørt knekkebrød fordi han eller hun ikke tåler en ingrediens eller to, mens de andre barna boltrer seg i is og kaker eller deilige middagsretter sier Sissel.

Det å få beskjed om å kutte ut en matvare, kan sees på som en liten ting, men ofte har endringer i kosten store konsekvenser både for matlaging og næringsinnhold. For de som reagerer på flere matvarer, er situasjonen ekstra vanskelig. Å starte med et nytt kosthold kan være trøblete, og behovet for informasjon er stort.

Føler seg som et problem

Flere opplever å føle seg lettet over endelig å kunne gjøre noe med plagene sine, mens andre kjenner en sorg for det å være syk og annerledes og for å ikke kunne spise som før, med kjente smaker og konsistenser. Begge reaksjoner, eller en kombinasjon av dem, er helt normale.

”Det er like trist som når en ungdom med allergi ikke vil være med på treningsleir fordi han eller hun føler seg som et problem. Jeg har også hørt om voksne som ikke blir invitert i bryllup fordi det er så mye greier med maten” forteller Sissel. En sånn forskjellbehandling er helt unødvendig: Å være allergisk er ikke selvvalgt!

Når man kutter ut en eller flere matvarer så det er viktig å påse av vi ikke kutter næringsstoffene. Sissel forklarer at mangel på vitaminer og  fiber og mineraler kan føre til mangelsykdommer, og da er det så mye vanskeligere å få bukt med matintoleransen eller gi immunforsvaret en dytt slik at den kan være lettere å vokse av seg allergien. Cøliaki er en sykdom man har livet ut, men også her får man mer energi, guts og hjelp til mestring når man har fylt depotene og har nok energi.

Et verktøy for allergikere

Mange syns dette kan være vanskelig, og det er derfor viktig å oppsøke hjelp. Sissel har blant annet vært med å utvikle et verktøy hvor oppskriftene kommer med en komplett liste over næringsinnhold. Verktøyet regner ut hva du får i deg per måltid, per dag og per uke etter foreslåtte menyer. På den måten kan man, gjerne sammen med legen sin, unngå feilernæring.

”For igjen å svare på spørsmålet jeg innledet med: Er matallergi en hindring? Svaret er fremdeles ja, men med mer kunnskap og tilgang til fleksible oppskrifter er det fullt mulig å spise både godt, variert og trygt selv om du må ta ulike kosthensyn. Det gir allergikere en enklere hverdag med mer livskvalitet” avslutter Sissel.

Sissels beste tips til deg med matallergi, matintoleranse, cøliaki eller IBS:

  • Varier kosten, slik at mangelsykdommer ikke oppstår
  • Spis ofte nok – noe er bedre enn ingenting
  • Finn inspirasjon til trygg mat