Ingvild Steen Nøding, Ernæringsfysiolog ved Opplysnings­kontoret for Meieriprodukter. Foto: Melk.no/JO MICHAEL STUDIO

Det kan være mange grunner til at et barn har plager. Symptomer på melkeallergi kan være reaksjoner fra huden, magen eller tarmen. Dersom man mistenker at det kan være melkeallergi, er det viktig å gå til en lege for å få dette ordentlig utredet.

Hvis det viser seg at det er allergi, må man holde seg helt unna meieriprodukter. Dersom man utvikler laktoseintoleranse, trenger man som regel ikke å kutte ut meieriprodukter, forteller ernæringsfysiolog ved Opplysningskontoret for Meieriprodukter, Ingvild Steen Nøding.

− De fleste laktoseintolerante tåler opptil 12 gram laktose per dag, noe som tilsvarer cirka et glass melk, to osteskiver og et yoghurtbeger til sammen. Det er i tillegg en god del meieriprodukter man kan spise. Yoghurt og syrnet melk inneholder en del laktose, men tåles gjerne godt av de med laktoseintoleranse. Dette fordi bakteriene i disse produktene har et enzym som likner på laktase og som kan hjelpe med å fordøye laktosen, sier Nøding.

Viktige næringsstoffer

Guloster, smøreoster og tubeoster inneholder svært lite laktose, så dette kan mange med laktoseintoleranse fint spise, ifølge ernæringsfysiologen.

− Vi gjennomførte en undersøkelse i desember 2012, og der kom det frem at mange tror at de er intolerante uten at de har fått dette påvist hos en lege. Det synes vi er bekymringsfullt, fordi hvis du velger å utelukke matvarer fra kostholdet uten å erstatte det med noe annet, kan det føre til et ensidig kosthold. For det andre kan det være at du overser annen alvorlig sykdom som er årsaken til plagene du opplever, avslutter Nøding.