Hva er forskjellen mellom laktoseintoleranse og melkeallergi?

Det aller første jeg vil prøve å gjøre er å rydde litt opp i begrepsforvirringen. Mange klarer nemlig ikke å skille mellom hva som er laktoseintoleranse og hva som er melkeallergi.

En laktoseintoleranse er en enzymmangel. De som har laktoseintoleranse mangler det enzymet som skal spalte laktose i to mindre molekyler. Når dette ikke skjer blir laktosen med over fra tynntarmen til tykktarmen og resultatet blir som oftest både oppblåsthet, diaré, magesmerter og kvalme. Melkeallergi derimot er en allergisk reaksjon hvor kroppen reagerer på proteinene i melken. Det er mest små barn som har melkeallergi og de kan ha noen av de samme symptomene, men de kan også få hudreaksjoner, dårlig vekst og/eller generell mistrivsel. De fleste barn vokser av seg sin melkeallergi ved 2-4 års alder. Ingen er født med laktoseintoleranse og alle tåler morsmelk, men enkelte steder i verden er det så mange som 90 prosent som har det og det er arvelig. I Norge har mellom to og fem prosent laktoseintoleranse.

Hva bør jeg unngå?

Hvis du har laktoseintoleranse tåler du allikevel gulost, mens drikkemelk inneholder mest laktose, det er også mye laktose i softis og brunost. I tillegg er det en del melkeretter som inneholder mye. For eksempel vafler, pannekaker og desserter som sjokoladepudding. Det er veldig variabelt hvor mye laktose den enkelte tåler. Enhver russ som prøver seg på 12 liter melk på 24 timer blir sittende på do. Ved laktoseintoleranse tåler de fleste en dl melk og vil tåle melk i saus.

Kan jeg oppdage dette selv?

Dersom du får akutte magereaksjoner for eksempel etter å ha spist en softis og dette gjentar seg hver gang, så kan det være et tegn på laktoseintoleranse.

Men reagerer du på pannekaker som inneholder egg og melk i tillegg til melk, er det vanskeligere å si hva det er en reagerer på. Det beste er å oppsøke lege og få stilt en diagnose. Den stilles enten ved at det tas laktatprøver med gastroskopi, ved pusteprøve, eller med en metode der du får laktose i en viss mengde, deretter ser man om blodsukkeret stiger.

Hvordan lever jeg med dette?

Det har blitt mye enklere å leve med laktoseintoleranse i dag enn det var tidligere siden det har kommet mange laktosefrie produkter på markedet. Det største problemet oppstår ofte hvis man er på besøk og får servert mat som inneholder laktose, men det finnes enzymer (laktase) i kapsel som hjelper til å fordøye melkesukkeret. Du kan ikke drikke så mye melk du vil selv om du bruker disse, men det kan nok hjelpe i den sosiale settingen og når en er på reisefot.