Vi er opptatt av helsen vår, hva vi spiser og drikker, kjøper drikkevann i butikken selv om springvannet er like bra. Hvorfor er vi ikke mer opptatt av hva vi puster i, nemlig luften? Vi puster inn cirka 15 kilo luft i løpet av ett døgn, ifølge fagsjef i VVS-foreningen, Knut Olav Knudsen.

– Luften er farligere enn vi har trodd. Vi puster den rett ned i lungene, inn i blodet, og de siste årene har forskere koblet partiklene i luften til sykdommer som for eksempel hjerte- og karsykdommer. Fra før vet vi at luftveislidelser er utbredt. Vi velger de dyreste filtrene på støvsugeren, men ikke på vår egen helse. Filtrene som kan installeres, kan filtrere bort 80 prosent av partiklene den tiden vi er innendørs, sier Knudsen.

Den slemme dieselen

Dieselbilene er den slemme gutten i miljøklassen. De slipper riktignok ut mindre CO2 enn bensinbilene, men mer NOx, som blant annet bidrar til luftveissykdommer pluss en masse andre ting vi ikke er sikre på ennå, ifølge Knudsen. Det er viktig for oss å være klar over dette, ikke minst for dem som har råd til leiligheter midt i byen. Vinteren er den slemme årstiden, da blir ulumskhetene liggende i ro. Men i stedet for å syte bør vi heller filtrere, mener Knudsen.

– Luften er farligere enn vi har trodd. Vi puster den rett ned i lungene, inn i blodet, og de siste årene har forskere koblet partiklene i luften til sykdommer som for eksempel hjerte- og karsykdommer.

Moderne ventilasjonsanlegg med god filtrering kan gi oss renere luft når vi er inne. Det er uante muligheter, og ikke så dyrt. Det koster bare 30 prosent mer for et filter som gir deg betydelig bedre luft inne. Mens et oppgradert filter filtrerer cirka 80 prosent av partiklene, tar et vanlig bra filter cirka halvparten av dem. Filtre fungerer absolutt best når luften er sterkt forurenset av partikler. For eksempel i byene, der vi bruker bensin, olje, diesel og andre slemme forbrenningsprosesser.

Den gode filtreringen

– Moderne ventilasjonsanlegg med god filtrering kan gi oss renere luft når vi er inne. Ventilasjonsanlegg med varmegjenvinning hjelper dessuten på privatøkonomien, siden vi kan gjenvinne mye av varmen vi slipper ut fra boenheten. Det er uante muligheter, og ikke så dyrt. Et oppgradert filter tar cirka 80 prosent av partiklene, mens et vanlig bra filter cirka halvparten av dem. Et oppgradert filter bør brukes i bysentrum, hvor forurensningen er størst, mens et vanlig filter er tilstrekkelig ellers, sier Knudsen.

Tenke både stort og nært

Han spår at engasjementet rundt luftkvalitet vil bli mye sterkere i løpet av noen få år, og understreker at det handler om å tenke både stort og nært. Vi skal selvsagt fortsette å sette lupen på forurensning, men samtidig filtrere luften vi sluker bedre. I tillegg til å investere i ventilasjon og bytte filter minst én gang per år, kan vi kjøpe en god luftrenser som vil fange opp en del av partiklene og forbedre luften betydelig. Vi må altså rett og slett investere i bedre inneklima. Det er det verdt når vi vet at vi da kan puste inn ren luft 90 prosent av døgnet.