- Det finnes to ulike systemer varmepumper. Den ene kan kobles til vannbåren varme, den andre bruker luft, sier Bård Baardsen, faglig leder i NOVAP, Norsk Varmepumpeforening.

Oppvarming med vannbåren varme regnes som spesielt bra for inneklimaet, og er anbefalt av Norges Astma og Allergiforbund. Eksperter på området anbefaler luft/vann eller vann/vann-varmepumper som den løsningen som gir best innemiljø. Dette alternativet velges ofte i nye bygg og i eldre boliger som skal skifte ut et gammelt varmeanlegg som for eksempel en oljefyr.

Har man vannbåren varme i boligen sin, er det enkelt å koble en vann-varmepumpe på systemet. Da får man får en jevn varme i rommet.

Luftvarmepumpe

- Har man ikke vannbåren varme i boligen, vil en luftvarmepumpe være det nest beste valget. Også med denne typen varmepumpe får man et bedre inneklima. Varmepumpen filtrerer inneluften for støv og bakterier og fungerer derfor som en effektiv luftrenser, sier Baardsen.

I Norge er det mange boliger som kun har elektrisk oppvarming og hvor det vil være gunstig å installere en luftvarmepumpe. Man får også bedret luftsirkulasjon i boligen, hvilket vil redusere muligheten for muggdannelse og følelsen av innestengt luft i huset.

I tillegg gir luftvarmepumpen, akkurat som vannbåren varme, en jevn temperatur i huset og varmen blir mer spredd, sammenliknet med andre punktvarmekilder som for eksempel panelovner.

Panelovner er verstingen

- Spesielt panelovner er veldig lite gunstig for personer med astma og allergi. Panelovnene brenner støvet, slik at støvet blir delt opp i mindre partikler som kommer lenger ned i luftveiene, sier Baardsen.

Luftvarmepumpen kan også brukes til å kjøle ned boligen. Astmatikere og allergikere kan ofte ikke lufte med åpent vindu om sommeren. De må ha vinduene lukket i hele huset. Da er det veldig greit å ha en varmepumpe som kan kjøle ned huset. Ved å bruke kjølefunksjonen på varmepumpen, får man den samme effekten som ved lufting med åpne vinduer.

Energieffektiv

Flere og flere velger varmepumper. Salget har økt kraftig de siste ti årene. I dag er det installert litt over 750 000 varmepumper i Norge. Av eneboliger, har 40 prosent varmepumpe.

- Hovedgrunnen er nok at man får lavere strømregning med en varmepumpe installert, sier Baardsen.

En luft/luft-varmepumpe henter energi fra luften utendørs, og man kan spare opptil 75 prosent av de totale fyringskostnadene. Dette gjelder enten man fyrer med olje, strøm, ved eller parafin.

Viktig med rengjøring

Baardsen understreker at det er viktig å rengjøre luftfilteret i varmepumpen regelmessig. Det er viktig både for energisparefunksjonen og for inneklimaet.

- Blir ikke varmepumpen rengjort regelmessig, kan det føre til et dårligere inneklima.

Han anbefaler å rengjøre filteret alt fra hver 14. dag til annenhver måned.

- Det kommer an på hvor mye man bruker varmepumpen og hvor mye støv det er i rommet. Men jeg anbefaler ikke å la det gå mer enn to måneder mellom hver rengjøring, sier faglig leder i NOVAP.