- Bortsett fra at de lett gir allergier, er midd ufarlige for mennesker. De biter ikke og sprer ikke smitte av noe slag.  Det er avføringen støvmidden etterlater seg som forårsaker den allergiske reaksjonen.

- Siden midden lever av småflass trives den best på soverommet.

En midd lever bare i om lag to måneder, men hunnen legger 20 til 30 egg av gangen, og formeringen kan derfor føre til masser av midd når innemiljøet gir gode betingelser for det, forteller Kent Hart som er fagsjef i NAAF.

Det er særlig barn som har atopisk sykdom som atopisk eksem, høysnue, eller allergisk astma selv eller i nær familie og som utsettes for husstøvmidd i boligen som har risiko for å utvikle middallergi.

Lever av flass

- Husstøvmidden finnes blant annet i tepper, teppegulv, madrasser, sengebunn og sengetøy. De lever av døde hudceller som mennesker feller hver dag. Midden vil trives der den finner passende mat, en temperatur på rundt 25 grader og litt høy luftfuktighet. Siden midden lever av småflass trives den best på soverommet, sier Hart.

Vanlige symptomer som kan oppstå ved nærkontakt med midd er tett og rennende nese, særlig om natten. Allergiske øyereaksjoner og noen tilfeller av atopisk eksem kan også bli verre når en som er allergisk kommer i kontakt med husstøvmidd.

Hva kan vi gjøre?

Det primære tiltaket er å redusere kontakten med midd, men det er ofte umulig å eliminere midd helt i en bolig. En måte å redusere forekomsten av midd på kan være å ha lav innendørs luftfuktighet i vintermånedene. Dette kan oppnås ved hjelp av økt ventilasjon.

Unngå støvsamlere på soverommet og forsøk å ha så glatte og renholdsvennlige overflater som mulig. Dette betyr å unngå bruk av tepper og praktiser god ryddighet og hyppig renhold med fokus på å redusere støvmengdene.

- Velg dyner og puter anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund.

Er du sterkt plaget bør du skifte på sengen ofte og også sørge for å støvsuge, helst teppebanke sengen jevnlig, spesielt overmadrassen. Bruk en sentralstøvsuger eller en moderne støvsuger med HEPA-filter. Høy varme og sterk kulde dreper midd.

På kalde dager med 15-20 minusgrader kan man legge sengetøyet til lufting utendørs i rundt åtte timer og banke det godt før det tas inn. Midden overlever heller ikke vask på 60 grader.

- Det er viktig at sengetøyet tåler vask på 60 grader eller rensing, innholdet kan være enten syntetisk eller dun. Velg dyner og puter anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund. Både duntypene og de syntetiske variantene er gode allergivennlige produkter grundig vurdert etter strenge kriterier, men de må vaskes for å beholde sine gode egenskaper, avslutter Hart.