- Folk må våkne og tenke over hva de utsetter seg for. I dag er det mulig å spraye hele hjemmet ”rent”. Samtidig utsetter man familien for å få luftveisproblemer og andre plager, sier Trine Vedvik Andersen, Daglig leder i Enjo Norge.

Bruken av rengjøringsspray og andre kjemikalieholdige rengjøringsprodukter er ikke bare en økt belastning på det ytre miljøet. Det er også påvist at fremkomsten av astma øker i land der man bruker mye rengjøringsspray.

Fiber og vann  

Med et komplett rengjøringssystem, er det i dag mulig å rengjøre hele huset, både innvendig og utvendig, kun ved hjelp av fiber og vann.

- Tester viser at det blir mye renere, sier Vedvik Andersen.

Ved bruk av såpe dannes en såpefilm, et belegg som skitt og støv fester seg i, og som blir til svevestøv når det tørker. Dette gir en ideell grobunn for bakterier.

- Vi får tilbakemelding fra flere kunder med astma og allergi, som merker bedring etter å ha gått over til kjemikaliefri rengjøring, sier Trine.  

Valg av klut

Rengjøringsfibrene rengjør ved at de bryter spenningen i vannet liksom såpe. De rengjør best med kaldt vann.

- Man må omstille seg og tenke litt annerledes enn før, men det er veldig enkelt når man kommer inn i det, sier Vedvik Andersen.

Det er viktig at man bruker rett klut på rett sted. Det finnes mikrofiberkluter laget på hundrevis av forskjellige måter, avhengig av bruksområde, ønsket kvalitet og stedet der de produseres. 

- Prisen står ofte i forhold til kvaliteten. Man bør også være bevisst på om klutene er produsert miljøvennlig, sier Vedvik Andersen.

River i halsen

- For litt siden satt jeg og spiste på Gardermoen flyplass da en ansatt kom og vasket bordet ved siden av meg med rengjøringsspray. Det gjorde vondt å puste inn sprayen, og jeg måtte revurdere om jeg skulle spise opp bagetten etterpå, ler Vedvik Andersen.

Av hensyn til egen og familiens helse tviler hun ikke. Kjemikaliefri rengjøring er den eneste løsningen for å fjerne støv og skitt i eget hjem.