Det er ikke det minste rart at spørsmålet om luftforrurensing og hvordan det har utbredt seg globalt har fått stor oppmerksomhet.

Noe som ikke har fått nok oppmerksomhet er at luften inne ofte er mer forurenset enn luften som vi finner ute, i vår del av verden. Det som virker logisk – er at vi da må gå inn, da uteluften er dårlig -har dermed ingen, eller om noe, dårlig effekt. Den største årsaken til dårlig inneluft er tross alt uteluft, ettersom forurensing fra blant annet trafikk og industri kommer inn igjennom vindu, dører eller flere smutthull i våre hjem. Men vi forurenser enda mer når vi for eksempel lager mat, tenner et duftlys, maler om eller henger opp klær som vaskes med parfymert vaskemiddel.

”Ifølge undersøkelser, så tilbringer vi opp til 90 prosent av all vår tid inne. Det innebærer at kvaliteten på inneluften er ekstra viktig, ettersom det er der vi befinner oss den største delen av tiden; enten vi er hjemme, på jobb, eller på skolen” sier Bengt Rittri, dagligleder på luftreningsselskapet Blueair.

Skriveren, klesvasken og hårsprayen ødelegger luften.

Loftet: På loftet finnes ofte støv i mengder. I byggematerialet kan det også finnes mineralfiber, som avgjør den skadelige gassen metanal.

Soverommet: Våre klær avgir støv og i sengene våre finnes midd. Her finnes det også bakterier og virus fra oss mennesker og pelsrester om du har hund eller katt. Potteplanter avgir pollen.

Baderommet: Uansett hvor renslig du er finnes det ofte mugg, bakerier og såkalte kjemisk sammensetninger, det vil si kjemiske partikler fra hygieneprodukter som eksempelvis hårspray og hudkremer.

Kjøkkenet: Her finnes karbonmonoksid, nitrogen og partikler fra ovn og peis. Matlagingen avgir også partikler som kan være skadelige – brent kaffe avgir eksempelvis det kreftstoffet benzo(a)pyrene. På kjøkkenet finnes det også kjemikalier fra diverse rengjøringsmiddel.

Hverdagsrommet: I husets hjerte kan det finnes radon fra jord eller berggrunn, karbonmonokid og nitrogen fra din åpne spisestue, kjemisk sammensetning og metanal fra tepper og gardiner, veggfarge, møbellim og duftlys. Her finnes også tobakksrøyk, om du eller den du bor med røyker, samt midd fra hund eller katt. Hjemmelektronikk kan avgi den skadelige gassen ozon.

Barnerommet: Gammel malefarge som støver og kan avgi bly. Flammehemmende middel kan inneholde den helseskadelige industrikjemikalien polyklorerte bifelnyler (PCB).

Arbeidsrommet: Skrivere, scanner og kopieringsmaskiner slipper ifra seg kjemiske sammensetninger.

Vaskerommet: Nyvaskede klær på tørk som det lukter godt av eller vaske-eller skyllemiddel gir fra seg kjemiske sammensetninger

Garasjen: Ligger garasjen din vegg i vegg med huset ditt, kan det sige  inn nitrogen fra avgasser. Her bygges også lett fukt og mugg, og oppbevarer du malingsspann, oppløsningsmiddel eller innsektsmiddel kan en kjemisk sammensetning fra disse spres til inneluften.

Husets vegger og tak: Gassen radon kan finnes i byggematerialet som eksempelvis blå betong. Isoleringsmaterial kan inneholde asbest.

Fakta:

  • Luftforurensing kan sitte i flere dager eller til og med uker, etter at det først har blitt til.
  • Luftkvaliteten påvirker oss gjennom hele livet, fra vår første uke i livmoren til vår alderdom.
  • Idag finnes effektive luftrensere, som filtrerer bort det aller meste av forurensingen. Det minsker effekten av passiv røyking, tar bort mugglukt i fuktskadede hus og fanger opp små partikler som leter seg ned til lungene.
  • Foruten å unnvike kjemikalier så langt det er mulig er andre tips for renere inneluft og ikke ha på seg utesko inne, vaske sengetøy regelmessig i varmt nok vann og ikke ha husdyr i sengen.