Starter ved inngangspartiet

Kai Gustavsen er fagsjef for inneklima, HMS og miljørettet helsevern i Norges Astma- og Allergiforbund. Han mener det ikke bare er astmatikere og allergikere som vil dra nytte av et riktig renholdt hjem.

– Alt som er bra for astmatikere og allergikere er også bra for alle oss andre. Man skal selvfølgelig begynne å tenke på renhold før man sliter med astma og allergi, forteller Gustavsen.

Han mener også at et godt renholdt hjem starter ute, slik at sand og bøss ikke trekkes inn.

– Man er nødt til å huske inngangspartiet til huset. Gangpartiet er minst like viktig som de andre rommene. Gode avskrapningsmatter ute på trappa og innenfor ytterdøra vil bidra til at sand og smuss stoppes effektivt ute. Man kan si at renhold begynner like utenfor døren. Enkle tiltak som bidrar til at man ikke trekker med seg sand og bøss inn i huset, og når man kommer inn kan man gjerne bli møtt av en skohylle som henger på veggen. I barnehager, skoler og andre steder der mange mennesker er samlet er det ofte skohyller. Det er for at rengjøring skal være enklere, så slipper man å løfte bort en hel haug sko for å få rengjort, forteller Gustavsen.

Unngå kjemikalier

Fagsjefen forteller at man bør ha et bevisst forhold til renholdskjemi og lukter.

– Det bør unngås bruk av sprayprodukter, sier Gustavsen.

– Mennesker er veldig følsomme for lukt. Man tenker ofte at i desember skal det lukte grønnsåpe og det skal lukte rent i huset, men at det lukter parfyme betyr ikke at det er rent. Som sagt: hold deg unna sprayprodukter. Disse inneholder aerosoler som igjen inneholder kjemi, og dette er det ikke bra å puste inn. Allergi i praksis har laget en undersøkelse som viser at personer som har arbeidet med renhold mer enn ett år har en betydelig større risiko for å utvikle astma og kols enn resten av befolkningen.

– Vi i Norges Astma- og allergiforbund anbefaler heller bruk av mikrofibermopp- og mikrofiberklut, forteller Gustavsen.

– Da kan man bare bruke en fuktig mikrofibermopp for å fjerne smuss og søl som sitter fast på gulv. Et veldig godt verktøy. Da får du fjernet sølet med bare vann og mikrofiber – ingen kjemikalier.  Skal du fjerne støv, kan du bruke en tørr mikrofibermopp som trekker til seg støv som en slags magnet. Tørr mikrofibermopp blir statisk, og trekker til seg støv, som en magnet, sier Gustavsen. 

Når det kommer til støvsugere, anbefaler Gustavsen at man påser at støvsugeren har et godt filtreringssystem. Dette sørger for at utblåsningsluften er ren, altså at utblåsningsluften inneholder betydelig mindre partikler enn den opprinnelige romluften.

Dampvaskere et meget godt verktøy

Gustavsen har noen gode råd når det kommer til rengjøring av harde overflater og bad.

– Dampvaskere er et veldig fornuftig verktøy til denne typen rengjøring. Dersom man bruker dette verktøyet bevisst kan det virkelig gi effektive resultater i rengjøring av vanskelige områder, forteller fagsjefen.

– Dampvaskere må ikke brukes på områder der fukten kan gå inn i treverk, mens på bad og på sanitærområder er det meget godt egnet. I tillegg kan man jo bruke disse utendørs, for eksempel på bilfelger eller andre ting. Disse er også kjemifrie. Det trengs ikke vidundermidler – damp holder, avslutter Gustavsen.

På NAAF nettside kan du lese mer om renhold og innemiljø.