Dugger vinduene, lukter det innestengt eller er kjelleren fuktig. Har du tørre øyne, hodepine eller sliter med astma eller allergi. Da bør du få målt luften i boligen din. For høy luftfuktighet er helsefarlig.

- Muggsopp skyldes alltid fukt. Mens noen reagerer kraftig på små mengder soppsporer, er andre mindre ømfintlige. Verst er det for dem med kroniske luftveisproblemer, sier Bjarte Sæthre, fuktspesialist og daglig leder i Humid.

Alle type boliger

Sokkelleiligheter og mindre byleiligheter med flere beboere er spesielt utsatt for høy luftfuktighet. Dette skyldes ofte mangelfull ventilasjon. Krypkjellere får ofte fuktskader, særlig om sommeren. Når varm sommerluft møter sval kjellerluft, skapes det kondens som igjen gir risiko for muggsopp og råte. Muggsoppskader i krypkjellere gir ofte dårlig inneklima fordi luft trekkes oppover i boligen gjennom utettheter i gulv og vegger.

- Eldre hus er ikke like godt isolert som nybygg. Sprekker i kirker og kroker sørger for nødvendig ventilasjon.

- Nye hus har utfordringer med kort oppføringstid, mye isolasjon og at de er svært tette.

De fleste nybygg har gode ventilasjonssystemer, men disse må vedlikeholdes og være riktig innstilt.

- Nye hus har utfordringer med kort oppføringstid, mye isolasjon og at de er svært tette. De er ømfintlige for fukt i byggeperioden, fordi det tar lang tid før det tørker igjen, sier Sæthre.

Fjernes lett

Fukt over lengre tid enn 1-2 uker utvikler ofte muggsopp. Soppen slutter å vokse, men skaden forsvinner ikke bare ved at vannet tørker. Soppsporene befinner seg i luften helt til man fjerner kilden. Derfor er det viktig å fjerne muggsoppen fysisk og ikke bare spraye med soppdrepende kjemikalier.

- Ofte får huseiere beskjed om å gjøre større tiltak enn det som er nødvendig. Ved å få utført en undersøkelse med moderne måleinstrumenter og kompetente mennesker, kan man spare mye penger, sier Sæthre.

Få bukt med fukten:

  • Lufteventiler bør stå åpne hele året.
  • Gjennomluft huset 1-2 ganger om dagen.
  • Dekk til fuktig grunn i krypkjellere med plast eller enda bedre etafoam vintermatter for å holde fukt og muggsopp borte.
  • Muggsopp sees som et belegg på overflaten og trenger ikke inn i materialer. Fjern den med en grundig rengjøring med fuktig klut og stiv børste, og eventuelt sandpapir. Om soppen etterlater seg svarte flekker på materialet er ikke dette farlig. Men det er også viktig å kartlegge årsaken til at det har oppstått muggsopp ellers kommer den tilbake.