– Enkelt forklart handler det om å redusere forurensningen og produksjonen av uønskede stoffer og om å fjerne de forurensningene du likevel får, forteller seniorforsker ved SINTEF Byggforsk, Sivert Uvsløkk.

– Et godt ventilasjonsanlegg er viktig for god inneluft. Det fjerner fukt, lukt og den CO2-en som produseres.

Et godt inneklima handler både om å passe på at boligen unngår fukt og andre skader, men også at menneskene som ferdes der har et godt innemiljø som ikke er skadelig. Det finnes flere tiltak for å bedre inneklimaet, og Uvsløkk legger spesielt vekt på å bruke materialer som avgir minst mulig skadelige eller uønskede stoffer.

– Det er viktig å bruke materialer som har dokumentasjon på at de ikke gir fra seg uønskede stoffer. Dette gjelder ikke bare materialene i selve huset eller bygningen, men også materialene du tar inn som en del av inventaret, som for eksempel leker og alt mulig annet. Det hjelper ikke med rene materialer dersom inventaret ikke er det samme, sier han.

Ren bolig og god ventilasjon

Andre tiltak Uvsløkk legger vekt på, er viktigheten av å holde boligen ren og fri for støv og skitt.

– For å bedre inneklimaet og unngå problemer, er det viktig med gode rutiner for vasking og støvsuging av huset, sier han og legger til:

– Sentralstøvsuger fjerner alt støvet og er derfor best. Hvis man ikke har det, bør man velge en støvsuger med best mulig filter.

– Mekanisk ventilasjon bidrar til å skape et godt inneklima.

Ventilasjonen er spesielt viktig, og Uvsløkk legger vekt på kontinuerlig til- og fraluftsventilasjon som skifter ut inneluften med filtrert, ren og frisk uteluft.

– Et godt ventilasjonsanlegg er viktig for god inneluft. Det fjerner fukt, lukt og den CO2-en som produseres. Man har alle fordeler med et godt anlegg, sier han.

– Mekanisk ventilasjon bidrar til å skape et godt inneklima, men pass på at filtrene skiftes periodisk. Eldre anlegg og ventiler renser ikke på samme måte.

– Dersom man tar inn luften via gammeldagse vegg- og vindusventiler eller gjennom utettheter, blir ikke denne luften filtrert og renset på samme måte som gjennom et skikkelig anlegg, noe som er et spesielt stort problem i urbane strøk der luften er forurenset av vegtrafikken, forklarer seniorforskeren, og legger til at god og jevn ventilasjon er spesielt viktig for å unngå for høy fuktighet og fuktskader.

Når man senker luftfuktigheten, blir det ikke fuktig nok til at midd og lignende får gode vekstvilkår.