Randi Bergersen, Idrettspedagog og daglig leder ved trivselsanlegget på Radiumhospitalet. Foto: Borgar Lorvik

Astmatikere og allergikere tåler klor veldig dårlig. Luftveier kan tetne og de kan få utslett og kløe. For tre år siden fikk de et nytt renseanlegg i det store, ovale bassenget ved Radiumhospitalet, og nå renses vannet gjennom mineraler. Idrettspedagog og daglig leder ved trivselsanlegget ved Radiumhospitalet, Randi Bergersen, er glad for at de nå slipper klor.

− Pasientene merker veldig stor forskjell. De merker det på at vannet er veldig mye bedre, det er liksom blitt mykere. I tillegg slipper vi klordampen. Vi ansatte har ikke lenger vondt i hodet. Her hos oss har vi varmtvannsbasseng, og i og med at vannet holder 34 grader, er det klart at det økte klordampen veldig.

Gull, sølv og kobber

De har fått et eget teknisk rom ved siden av bassenget hvor renseanlegget befinner seg. Vannet blir grundig renset gjennom sandfilter og ultrafiolette stråler samt mineraler som sink, gull, sølv og kobber. Vannet holder en høy kvalitet.

− Det er helt trygt å bade her. Så lenge vi holder PH-verdien riktig, og den er vi nøye med, har badevannet veldig god kvalitet. Jeg vet at de har begynt med lignende renseanlegg også andre steder i landet, og jeg håper dette er fremtiden. Jeg kan ikke skjønne at det kan være sunt å bade i klor, sier Bergersen.

Bassenget er i utgangspunktet tilgjengelig for pasientene ved Radiumhospitalet, men det er mulig også for andre å bade her.

− Vi har folk som kommer til oss og bader fordi de ikke tåler klor, og det finnes pasienter som er avhengig av å bade. De kan komme og svømme hos oss hvis de har en legeerklæring. Både kreftpasienter og astmapasienter har det bedre hos oss enn i klorbassenger, avslutter Randi Bergersen.