I følge Astma- og Allergiforbundet er det godt dokumentert at dårlig inneklima kan forverre plagene hos personer med astma, allergi eller annen overfølsomhet. Forekomsten av disse sykdommene øker, og forskning viser at årsakene til økningen i stadig sterkere grad kan knyttes til miljøfaktorer utendørs og innendørs. Derfor man skifte, eller i det minste sjekke, om filtrene i støvsugeren trenger å skiftes ut minimum en gang i året. Hvis filtrene ikke skiftes blir heller ikke luften skikkelig filtrert. Et tett filter kan også skade støvsugermotoren. Den vil nemlig ikke få den luften den skal ha, og da vil motoren få mindre kjøling og gå tyngre.

- De fleste støvsugere har to filtre, et grovfilter som fjerner partikler i luften som motoren suger inn og et som filtrerer luften som støvsugeren slipper ut. Disse filtrene må skiftes ut med jevne mellomrom hvis du skal få full effekt av støvsugeren. Mange slurver dessverre med dette, sier Frederik Midtbø, produktsjef i Miele.

Hva slags filter?

- Vi anbefaler å bruke HEPA-filter, HEPA er forkortelse for High Efficiency Particulate Air, det er mer effektivt og er bedre egnet til å ta opp de aller fineste partiklene enn vanlige støvsugerfiltre. Inneklimaet blir bedre med et slikt filter enn et vanlig filter og kan bidra til å gjøre hverdagen bedre for astmatikere og allergikere som reagerer på støv, pollen, midd og fine partikler, forklarer Midtbø.

Også mennesker uten kjente allergier eller overfølsomhet kan bli mer eller mindre syke av å oppholde seg i et dårlig inneklima. Derfor trenger vi økt fokus på hvordan vi kan sikre godt inneklima i norske bygg. Å sørge for å ha riktig filter i støvsugeren er et enkelt tiltak som kan bidra til dette.