Jon Dehli, markedssjef i Flexit, forteller at hovedårsaken til å ventilere boliger er at lufta i boligen skal oppleves som frisk og ikke bidra til helseplager.

– I tillegg vil man unngå fuktskader, som kan gi mugg og eventuelle helseskader. Dehli forklarer at  balansert ventilasjon er et komplett ventilasjonsanlegg for en hel bolig hvor det tilføres ren og frisk luft inn i alle soverom og oppholdsrom.

– Anlegget fjerner fuktig og forurenset luft fra bad og toaletter, altså mer forurensede rom, forklarer Dehli. 

– Når lufta blåser inn i oppholdsrommene vandrer lufta under terskelfrie dører fra mindre til mer forurensede rom før lufta går ut av boligen. Da får du tilført ren og frisk luft utenfra, og du får trukket den forurensede lufta ut av huset. Slik fungerer systemet for ventilasjonsdelen. I tillegg har man finfilter på lufta som tas inn, forteller Dehli. 

– Dette filteret stopper partikler og skadelig forurensing utenfra, f.eks pollen. At ventilasjonen er balansert betyr at det tilføres like mye luft inn i boligen som det trekkes ut. – I tillegg er det varmegjenvinning. Om vinteren er det ofte er kuldegrader ute og varmegrader inne, og da trekkes kald luft inn til ventilasjonsaggregatet, der viftene befinner seg, sier Dehli.

– Der sitter også en roterende varmegjenvinner, som tar opp varmen inne i boligen. På den måten får man varmeoverføring fra den gamle til den nye lufta uten forurensning. Slik kan man gjenvinne varme over 80 prosent, og er derfor svært energieffektivt, forklarer Dehli. 

Må fjerne fukt

– Forurensningskilder i en bolig kan være lukt og matos fra matproduksjon, og det er viktig å få ut lukt og matos med tanke på fukt som fører til muggsopp. Denne er irriterende og kan føre til helseskader, sier Dehli. I tillegg kan det forekomme avgasser fra materialer, utstyr og prosesser innendørs som er irriterende, og det å ha et luftskifte som har god nok ventilasjon gjør at de skadelige avgassene trekkes ut. En annen forurensningskilde i en bolig er støv fra husdyr og annet støv. Dette går mest på rengjøring, men god ventilasjon har en positiv effekt på støv også. Dehli forteller at man bør ha et økt fokus på å fjerne fukt i boliger.

– Det er kanskje det viktigste generelle inneklimaproblemet. Forholdet mellom fukt og temperatur henger sammen. Man bør ikke ha det for varmt, og man bør passe på at det ikke er for fuktig i boligen. Fukt kommer fra dusjing, klestørking og lignende. Derfor er det viktig med god ventilasjon for å fjerne fukt. Med balansert ventilasjon får man en automatisk styring, og da slipper man tenke på det, forklarer Delhi.  

Tilskudd fra Enova

Boliger som oppgraderer til et energieffektivt ventilasjonssystem kan få et tilskudd fra Enova.

– Tilskuddet er på opptil 20.000 kroner eller 25% av investering av materiale og jobb som er gjort inkludert moms, forteller Dehli. – Det er visse krav til at anlegget skal være energieffektivt, en viss andel av boligen skal være ventilert og så videre, men det er en enkel måte å oppfordre til energieffektiv ventilering av boliger, sier Dehli. 

– Nå kan du i etterkant sende inn kvittering til Enova og oppgi litt opplysninger så får du penger rett på konto, men tidligere var det en litt mer omstendelig prosess, forklarer Dehli. – Når man gjør større oppgraderinger av boligen, bør man huske ventilasjon, og da vil balansert ventilasjon være et godt alternativ, avslutter Dehli.