1. Maryland cookies

Kjempegode cookies med peanøtter og kokesjokolade som smaker nydelig til en skål med is og jordbær. Lurt å ha stående, men de kommer neppe til å vare lenge!

Ingredienser

  • 110 g smør/margarin
  • 1 ½ dl hvitt sukker
  • 1 dl brunt sukker
  • 1 egg
  • 1 ts vaniljesukker
  • 120 g Semper Mix fin
  • 75 g Schär Mix C (eller 200 g Semper Mix fin og 3 ss potetmel)
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ½ dl salte peanøtter
  • 1 plate glutenfri kokesjokolade

Tips: Kan også bakes med grovt mel!

Slik gjør du

  1. Rør smør og sukker hvitt.
  2. Bland inn egget og alt det tørre.
  3. Grovhakk peanøtter og sjokolade og bland i deigen.
  4. Tilsett mer mel om nødvendig, deigen skal være fast.
  5. Settes på bakepapirkledd stekebrett med en teskje.
  6. Stekes ved 180 grader ca. 12 min. midt i ovnen.
  7. La stå på platen til de er kalde.

Kilde: NCFs oppskriftshefte Julebakst og lefser

 

Maryland cookies

Foto: Norsk cøliakiforening

 

2. Focaccia

Ingredienser

  • 3 dl lunket vann
  • ½ pk gjær
  • 1 ts sukker
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts fiber Husk
  • 150 g Semper fin (2 1/2 dl)
  • 150 g Semper m/fiber (2 ½ dl)
  •  60 g Jyttemel

Slik gjør du

  1. Varm væsken til 37 grader, pisk inn fiberHusk, og bland i gjær
  2. Tilsett melet og bland godt, helst i kjøkkenmaskin
  3. Ha deigen i langpanne med bakepapir i bunnen (24cm ganger 30 cm)
  4. Heves i ca. 30 minutter
  5. Lag «fingerhull» i deigen og hell over olivenolje, strø på havsalt og rosmarin i kvister eller delte oliven
  6. Stekes ved 220 grader i 20–30 minutter.

Kilde: Ellen Sundbye

 

Foccacia

Foto: Norsk Cøliakiforening

 

3. Blåbærpai

Lag en deilig, glutenfri blåbærpai i sommer!

Ingredienser

  • 1 liter blåbær
  • 1 dl glutenfritt mel
  • 2 dl glutenfrie havregryn
  • 1,5 dl sukker (bruk gjerne brunt sukker)
  • 75 g mykt/smeltet smør/margarin (bruk gjerne flytende)

Slik gjør du

  1. Hell blåbærene over i en paiform.
  2. Bland de resterende ingrediensene til en grynete masse.
  3. Smuldre deigen jevnt over blåbærene.
  4. Stekes ved 200 grader ca 20-30 minutter til smuledeigen er blitt lysebrun på toppen.

Denne paien smaker nydelig både kald og lunken med is eller vaniljesaus til.

Blåbærpai

Foto: Norsk cøliakiforening

 

4. Quinoa tabouleh

Tabouleh er en populær salat fra Midtøsten som tradisjonelt lages av bulgur (knust hvete). Bruker man Quinoa kan alle nyte denne velsmakende retten.

Ingredienser

  • 2 dl quinoa
  • Saften av 1 sitron
  • En håndfull storbladet persille (alternativt kruspersille)
  • En håndfull mynte
  • 3-4 vårløk
  • ½ agurk
  • 1 liten kurv minitomater
  • 4 ss olivenolje

Slik gjør du

  1. Kok quinoa etter anvisningen på pakken, og la den avkjøles noe.
  2. Hakk urtene og del opp grønnsakene.
  3. Bland saften av 1 sitron og olivenoljen.
  4. Bland alle ingrediensene. Smak til med salt og pepper.

Quinoa tabouleh

Foto: Norsk cøliakiforening

 

5. Sjokoladekake med valnøtter

Lag en deilig  glutenfri sjokoladekake med valnøtter til helgekosen!

Ingredienser

  • 110 g smør/margarin
  •  ½ plate glutenfri  kokesjokolade
  •  1 ½ dl sukker
  •  2 egg
  •  ½ dl hakkede valnøtter
  •  1 ts vaniljesukker
  •  ½ ts bakepulver
  •  1 dl glutenfritt mel
  •  2 ss Jyttemel original

Slik gjør du

  1. Smelt smør/margarin og glutenfri kokesjokolade i en gryte.
  2. Rør inn sukker og egg mens gryten står på platen.
  3. Ta gryten av platen før blandingen koker.
  4. Rør inn resten av ingrediensene.
  5. Hell røren i en smurt form ca 20 cm Ø.
  6. Stekes ved 175 grader i 30 min på nederste rille.

Tips: Kan serveres med et lett melisdryss eller sjokoladeglasur oppå og/eller inni.

Kilde: NCFs oppskriftshefte "Oppskrifter og tips".

Sjokoladekake

Foto: Norsk cøliakiforening

 

6. Kvæfjordkake  - Verdens beste

Kvæfjordkake ble kåret av Nitimens lyttere til Norges nasjonalkake og kalles også for Verdens beste! Det er ikke uten grunn. Denne oppskriften er til en stor langpanne, og den ferdige størrelsen på kaken er halvparten av langpannen din. Perfekt til det store 17. mai-selskapet.

Ingredienser

Kakebunn

  • 200 g smør
  • 200 g sukker
  • 8 eggeplommer
  • 6 ss melk
  • 200 g glutefritt mel (f.eks Toro lys melblanding)
  • 2 ts bakepulver
  • 2 ts vaniljesukker

Marengs

  • 8 eggehviter
  • 400 g sukker

Krem

  • 2 pk kakefyll med vaniljesmak (Freias pulvervariant som ikke skal kokes)
  • 8 dl melk
  • 3 dl kremfløte

Pynt

  • 100 g mandelflak (valgfritt)

Slik gjør du:

  1. Skill eggeplommene og hviten hver for seg. Og begynn med å lage kakebunnen først.
  2. Rør smør og sukker hvitt. Rør inn eggeplommene en om gangen.
  3. Ha i siktet glutenfritt mel, bakepulver, vaniljesukker og melk litt om gangen til du får en jevn fin deig.
  4. Legg bakepapir i en dyp, stor langpanne og bruk en slikkepott til å spre kakedeigen jevnt utover.
  5. Pisk eggehvitene til marengsen til et lett skum, og ha i sukkeret litt om gangen. Pisk til marengsen er så stiv at du kan snu bollen.
  6. Bre marengsen over kakedeigen og strø evt. mandelflak på toppen.
  7. Stek kaken ved 180 grader i ca. 20-25 minutter. Pass på at mandlene og toppen av kaken ikke blir for mørk, legg evt. et bakepapir over mot slutten av steketiden. La kaken avkjøle seg i formen.
  8. Lag vaniljekremen etter anvisningen på pakken. Pisk kremfløten og bland godt sammen med vaniljekremen.
  9. Del kaken i to like store deler. Legg den ene delen med marengslokket ned og kakebunnen opp. Bre kremen over kakebunnen og legg på den andre delen over med marengsen opp.
  10. Velbekomme!

Verdens beste

Foto: Norsk cøliakiforening