– Når du går forbi Narvesen om morgenen så lukter det så godt av nybakte boller, og akkurat det er litt kjipt, sier Ruth Sandring. Hun hadde slått seg til ro med at hun hadde det legene kalte urolig mage, og fant ikke ut at hun hadde cøliaki før hun var voksen.

– Vi var hos legen på grunn av hårtap hos seksåringen og da ble det oppdaget at han hadde jernmangel, noe som legen raskt koblet til cøliaki, forteller hun.

Ettersom cøliaki er en genetisk arvelig sykdom ble resten av familien også testet, og etter flere prøver fikk Ruth påvist sykdommen.

– Da falt mange brikker på plass. Jeg har vært mye slapp og trøtt, og alltid hatt jernmangel, og det var jo fordi tarmen ikke klarte å ta opp nok jern.

Tre gutter med cøliaki

Etter hvert viste det seg at også hennes to yngre gutter hadde arvet sykdommen.

– Det er klart det var en omveltning, men det var også en lettelse. Det forklarte jo en del symptomer som både jeg og barna hadde hatt, sier Ruth, som forteller at det spesielt var utfordrende for eldstemann som synes det var vanskelig å finne glutenfri mat han likte.

– Jeg husker at jeg brukte veldig lang tid i butikken den første tiden. Alle ingredienslister måtte leses gjennom. Det er jo veldig mange flere matvarer som inneholder gluten enn det man kanskje skulle tro, slik som soyasaus, leverpostei og lakris. Vi gikk på en smell innimellom for å si det sånn.

Bedre utvalg

Ruth er opptatt av å orientere menneskene i nærmiljøet om barnas sykdom slik at måltider i barnehagen, på skolen og hjemme hos venner skal bli enklest mulig for guttene.

–  Jeg leverer ofte ut et ark med informasjon om hva de kan og ikke kan spise til de andre foreldrene, og de fleste har vært veldig flinke til å passe på at de også har noe glutenfritt på menyen når de for eksempel inviterer til bursdag.

Samtidig har hun opplevd å komme på 17. mai-feiring på skolen og verken finne glutenfri kake eller is.

– Da blir man jo litt oppgitt, men i fjor var det heldigvis et eget bord for halal og gluten- og laktosefri mat, og det synes jeg var veldig lurt. I dag er det heldigvis mye lettere å få tak i mat uten gluten enn tidligere. Du får kjøpt ferske, glutenfrie brød som er gode på smak, flere typer kaker og gode erstatninger for de fleste andre matvarer.

Forskningen går fremover

– Leger er mye flinkere til å oppdage cøliaki nå enn tidligere, derfor har mange flere fått diagnosen. Glutenfri kost har også blitt litt trendy og det har gjort folk mer bevisste og økt utvalget av glutenfrie matvarer, sier Ruth.

I dag jobber hun som organisasjonskonsulent i Norsk cøliakiforening, en forening som blant annet sprer informasjon om cøliaki, og holder matkurs for privatpersoner og ansatte i barnehager og skoler. Foreningen støtter også forskning på cøliaki, og Ruth håper det vil bli enda enklere å leve med sykdommen i fremtiden.

– Snart kan du kanskje ta en pille før eller etter du spiser mat som inneholder gluten for å unngå å bli dårlig, eller til og med vaksinere deg mot cøliaki. Vi vet ikke sikkert at en slik pille eller vaksine kommer, men det er jo veldig spennende forskning som, hvis den fører frem, vil gjøre hverdagen mye enklere for de med cøliaki.

Ruth Sandrings tips til glutenfri mat

  • Vær obs på at det ofte kan være lite næring i halvfabrikert glutenfri mat.
  • Quinoa er veldig næringsrikt og kan erstatte ris eller pasta.
  • Bruk maizenamel eller potetmel til å jevne sauser.
  • Matmuffins bakt med glutenfritt mel, eller energibarer med nøtter og frø er godt til lunsj eller mellommåltid.

Fakta

  • Cøliaki er en autoimmun sykdom som skyldes en overfølsomhet overfor gluten, et protein som finnes i hvete, rug, bygg og spelt. Sykdommen rammer cirka én til to prosent av den norske befolkningen.
  • Ved inntak av gluten blir tynntarmens slimhinne betent, tarmtottene redusert, og evnen til å absorbere næringsstoffer fra kostholdet svekkes.
  • Symptomer: oppblåst, hard eller løs mage, jernmangel, tretthet, magesmerter, vekttap og dårlig høydevekst hos barn.

Kilde: Norsk Cøliakiforening