Hvis du får en unormal reaksjon når du spiser hvete skyldes det at kroppen din reagerer på hveteproteiner i maten. Det finnes flere hveteproteiner. Hvilke som gir allergisk reaksjon varierer fra person til person, men vanligvis er det glutenproteiner. Glutenproteinene danner lommer med luft i en gjærdeig, slik at deigen hever seg godt.

- Hvis du mistenker at du ikke tåler gluten er det aller første du bør gjøre å oppsøke en lege for å finne ut om dette er cøliaki eller ikke. Dersom du fjerner hvete og annet glutenholdig korn fra kosten før du har fått dette utredet blir det desto vanskeligere å stille diagnosen cøliaki senere, sier Helle Grøttum som er generalsekretær i LHL Astma og Allergi.

En vanskeligere hverdag

Det er ikke noe sunnere å ha et kosthold uten gluten, så det har ingen ernæringsmessig fordel å fjerne gluten fra kosten hvis man hverken har cøliaki eller hveteallergi. 

- Noen slutter å spise alt som inneholder gluten, men uten at de trenger det og da lager de seg egentlig en vanskeligere hverdag. Det er jo utfordrende å leve uten en helt vanlig matvare som det korn faktisk er, fortsetter Grøttum.

Rimeligere og bedre produkter

De som har cøliaki skal ha et helt glutenfritt kosthold og det samme gjelder for alle typer allergier at man skal holde seg unna det som skaper allergien:

- Mais, ris og poteter kan man spise, for de inneholder jo ikke gluten og i tillegg finnes det et mye rikere utvalg av glutenfrie matvarer i butikkene nå enn det gjorde før. Derfor har det blitt mye enklere å leve med cøliaki og glutenallergi i dag enn det var for ti til femten år siden. Produktene har blitt lettere tilgjengelig, de har blitt rimeligere og ikke minst har de blitt bedre på smak, avslutter Grøttum.