Noen (generelle) gode baketips:

  • Synes du deigen er klissete å arbeide med kan du strø litt glutenfritt mel på bakebordet og bruke en eller to slikkepotter til å elte den med.
  • Deigskrape er et nyttig arbeidsredskap når man skal ta deigen ut av bakebollen.
  • En isskje er fin å bruke til å sette rundstykker eller boller på et stekebrett. Dypp isskjeen i lunkent vann. Da unngår du at deigen henger fast.
  • Sprøyteposer er store poser som kan minne om kremsprøyter og veldig fine å bruke når man skal lage for eksempel rundstykker og deigen er veldig løs og klissete. Ha litt olje på innsiden av posen før du tar deigen oppi. Form det du måtte ønske.
  • Bakeunderlag i silikon egner seg meget godt til glutenfri baking og du kan bruke det både under deigen eller oppå når du for eksempel skal glatte ut eller kjevle en løs og klissete deig.

Av Nina Sævik, informasjonskonsulent og redaktør i Norsk cøliakiforening

Cøliaki, som er en autoimmun sykdom, oppstår i tynntarmen. Når en med cøliaki spiser glutenholdig mat blir tynntarmens slimhinne betent, tarmtottene redusert, og evnen til å absorbere næringsstoffer fra kostholdet svekkes.

Vanlige symptomer

Sykdommen er kronisk, det vil si at personer som har fått diagnosen må unngå å få i seg gluten resten av livet. Vanlige symptomer ved cøliaki kan være periodevis/langvarig diaré, kronisk forstoppelse samt luftansamlinger, følelse av oppblåsthet, kronisk jern- og vitaminmangel, vantrivsel, påfallende tretthet, uforklarlige magesmerter, benskjørhet, manglende vektøkning (vekttap) og dårlig høydevekst (hos barn) og emaljeskader på permanente tenner.

Arvelig

Det er usikkert hvor hyppig cøliaki forekommer, men det antas at én til to prosent av den norske befolkningen har cøliaki. De fleste vet ikke at de har sykdommen, og er udiagnostiserte. Sykdommen opptrer ofte i familier og er delvis arvelig.

Cirka ti prosent av nære slektninger til en cøliaker har cøliaki. En bør derfor ha lav terskel for å teste for eksempel barn i familien, men Norsk cøliakiforening anbefaler ikke rutinemessig testing dersom barna synes å være friske.

Mange glutenfrie alternativer

Med et glutenfritt kosthold blir de aller fleste helt friske, og man lever et like friskt og langt liv som andre. Lever man glutenfritt kan noe av den tradisjonelle julematen være litt utfordrende å få tak i, og spesielt tradisjonell julebakst. De aller fleste vanlige bakervarer og kornprodukter inneholder gluten, men det finnes også mange gode glutenfrie meltyper å få kjøpt, og de blir stadig bedre.

Det kan være vanskelig å velge for en som er helt ny, men deltar du på bakekurs i regi NCF vil du få en god innføring i hva de forskjellige typene egner seg best til og du vil også få nyttige tips om fremgangsmåte, slik at du får et mest mulig vellykket glutenfritt bakverk. NCF selger også oppskriftshefter med mange gode baketips.

I denne artikkelen deler vi noen enkle og gode oppskrifter på noe av de mest tradisjonelle julekakene vi har – nemlig kakemenn og pepperkaker:

 

Hvite kakemenn - og koner

Kakemenn

Du trenger:

  • 200 g sukker
  • 150 g smør/margarin
  • 3 dl lettrømme
  • 1 ts hornsalt
  • 500 g Semper Fin Mix
  • 1 ts vaniljesukker

Fremgangsmåte:

  1. Smelt smør/margarin.
  2. Rør sukkeret ut i smøret og bland i rømmen.
  3. Sikt hornsaltet inn i røren og tilsett melet litt om gangen. Bland alt godt sammen.
  4. La deigen hvile i en halvtime.
  5. Kjevle deigen til ca. ½ cm tykk leiv. Trykk ut kakemennfigurer.
  6. Stekes ved 175 grader ca. 10 min. midt i ovnen.
  7. Kakemennene skal være hvite eller lyse i fargen.

 

Britts pepperkaker

Pepperkakemenn

Du trenger:

  • 2 dl sukker
  • 1 1/2 dl sirup
  • 1 ts ingefær
  • 3 ts kanel
  • 1 ts nellik
  • 1 ts kardemomme
  • 1 ts natron
  • 150 g smør
  • 1 egg
  • 375 g Toro fin kakemiks

Melisglasur:

  • 4 dl melis
  • 1-1 1/2 eggehvite
  • 1 ts eddik

Fremgangsmåte:

  1. Kok opp sukker, sirup og krydder. Ha i natron.
  2. Rør inn smeltet smør. Tilsett egg og mel litt etter litt.
  3. La deigen hvile i romtemperatur helst over natten.
  4. Del deigen i små leiver og kjevle de tynt.
  5. Trykk ut med pepperkakeformer.
  6. Stekes midt i ovnen ved 175 grader i 7-10 minutter.

Glasuren røres i til den er blank og jevn (tilsett konditorfarge etter ønske).

Kilde: NCFs oppskriftshefte Julebakst og lefser