Av Monica J Hellmann

En ting er å forholde seg til sunnere alternativer med mindre sukker og karbohydrater som jeg jo var vant til, men en helt annen ting var det å plutselig ikke kunne spise «alt det andre» gode.  Med «alt det andre gode» mener jeg først og fremst grovt og næringsrikt brød.

Delvis arvelig sykdom

Cøliaki er, på lik linje som diabetes type 1, en autoimmun sykdom. Cøliaki skyldes en overfølsomhet overfor gluten, et protein som finnes i hvete, rug, bygg og spelt. Ved inntak av gluten blir tynntarmens slimhinne betent, tarmtottene redusert, og evnen til å absorbere næringsstoffer fra kosten svekket.

Sykdommen opptrer ofte i familier og er delvis arvelig, så dermed testet vi også barna, og jeg tror faktisk jeg var så ivrig at jeg ba mannen min om å teste seg også for at vi alle skulle være helt sikre. Dersom en går med en uoppdaget cøliaki over tid sier det seg selv at allmenn tilstanden blir relativt dårlig og for meg ble det derfor viktig å komme raskest mulig tilbake til hverdagen ved å sørge for påfyll av riktig og næringsrik glutenfri mat.

Gode glutenfrie alternativer

Etter et par år fikk også eldstemann diagnosen og vi ble dermed to i familien med cøliaki. For min del ga det faktisk mer påfyll, til å gjøre noe mer med ideen til å produsere noe eget. Så lenge dette er en kronisk sykdom så er det jo kun et glutenfritt kosthold som gjør deg helt frisk.

Så lenge dette er en kronisk sykdom så er det jo kun et glutenfritt kosthold som gjør deg helt frisk.

Kjøkkenbenken ble mitt nye tilholdssted og etter utallige timer og forsøk kom jeg frem til glutenfrie alternativer som faktisk hele familien likte. Næringsrikt og grovt brød spesielt hadde tidligere vært en fin blodsukkerstabilisator for min del, men da jeg oppdaget hvor lite næring og hvor mye stivelse (sukker) og karbohydrater det var i de glutenfrie alternativer som fantes på markedet ble min motivasjon styrket til å jobbe videre med utvikling av mine egne mikser. Glutenfrie melmikser med mindre sukker, mer fiber basert på naturlige, ekte og økologiske råvarer.

Opptatt av god smak

Jeg har alltid likt å bake og har alltid vært glad i mat, er opptatt av å leve sunt men har sjeldent latt det gå på bekostning av litt ekstra kos og hygge. Jeg har lest meg opp på næringsstoffer og ingredienser, produksjonsprosesser samt blandingsforhold, og da jeg i mai i år så mine første fire melmikser fra Det Glutenfrie Verksted i dagligvaren var jeg så utrolig stolt! Inspirasjonen til å fortsette finner jeg gjennom alle tilbakemeldingene fra de i samme posisjon som meg.

Det å kunne bruke mine kroniske utfordringer til noe positivt også for andre som opplever hverdagen litt ekstra krevende og som ønsker å finne glutenfrie alternativer som både er næringsrike samt smakfulle, er jo det beste av alt. Mat for allergikere har vært preget mer av medisin enn gode smaksopplevelser. Jeg ville jo lage noe som var minst like godt. Og med mindre sukker og mer fiber passer det jo godt med myndighetenes generelle kostholds anbefalinger.