Han har tre OL-medaljer, seks VM-medaljer - og han har både astma og allergi. Olaf Tufte er bonde i tillegg til å være roer i verdens toppsjikt. Selv synes han kanskje det er mer spesielt å ha gressallergi og samtidig være bonde enn det er å være en toppidrettsutøver med disse plagene.

- Det er ganske rart å være en bonde med gressallergi. Men når det gjelder idretten, er det bare viktig å ha et bra apparat som kommer med gode anbefalinger til hva som er lurt å gjøre. Det er også viktig hva du gjør i forkant av en konkurranse, at du tar riktige medisiner til riktig tid. Så må man unngå å provosere frem anfall. Jeg trenger jo ikke å stappe trynet ned i gresset, puste inn forurenset eller for kald luft, sier Tufte.

Vurderte aldri å gi seg

Da han var utredet og diagnosen fastslått, kunne man kanskje tro at idrettsmannen ville velge å legge sporten på hylla og gå for et roligere liv.  Men det var uaktuelt.

- Verken jeg eller noen av de rundt meg mente at det var noen som helst grunn til at jeg skulle gi meg. Det er en litt større utfordring, men man må bare planlegge bedre og gjøre en del ting enda litt bedre enn når du ikke har det. Jeg kom meg til ordentlige lungeleger, som selv har drevet med idrett, for å bli utredet skikkelig.

- Det går altså greit å konkurrere, det er ikke sånn at du blir sliten av medisinene?

- Nei da, men hvis jeg ikke tar medisinene, så går det ikke i det hele tatt. Da kommer jeg rett og slett ikke fremover. I min sport begynner man jo ikke pent, det er bånn gass helt fra starten, og hvis du ikke har tatt medisinene og gjort de nødvendige forberedelsene, klapper bare lungene sammen. Bare jeg varmer opp skikkelig, så går det bra.

Tilbake til toppen

Olaf Tufte har tidligere hatt et hvileår fra roingen, men dette hindret han ikke å vende tilbake. I etterkant har han klatret opp til en bronseplass ved EM i roing 2015 i Pznán i Polen. Og ikke nok med det, vi får også se en kjempende Tufte i Rio sommeren 2016.

- Var det astmaen som gjorde at du trengte et hvileår?

- Overhodet ikke, men jeg har jo tatt livet av kroppen min 365 dager i året i mange år, og da er det greit med en pause.

- Hva vil du si til unge mennesker som sliter med astma og allergi?

- Ikke la deg begrense av at folk rundt deg sier at ting ikke er mulig. Ikke godta at noen sier at det ikke er mulig å prestere på et høyt nivå når du har problemer med pusten. Det finnes altfor mange dårlige leger som ikke tar seg av pasientene sine, leger som gir dårlige råd. Omgi deg med flinke og positive folk, avslutter Tufte.