– Jeg var hardt rammet av astma som liten, og jeg hadde ofte lungebetennelse, forteller Robin Vik.

Det ble mange penicillinkurer og mye fravær fra barneskolen i oppveksten. Han husker godt astmaanfallene.

– Det var som å puste gjennom et sugerør. I dag har han astmaen under kontroll.

Alt gikk nedover

Fra å være en aktiv ung mann med masse energi, opplevde Robin sitt største mareritt: Han mistet all drivkraft og fart, og han følte seg fullstendig utslitt. Nattesøvnen forsvant, og han strevde med oppblåst mage. Så kom det en dag da han ikke greide å dra på jobb.

– Alt gikk nedover. Det ble tungt å gå i trappene eller gå ut til bilen. Jeg hadde ikke noe liv lenger, forteller han.

Etter mange prøver hos legen og på sykehuset, fikk Robin omsider diagnosen ME, kronisk utmattelsessyndrom.

– Jeg fikk beskjed om at det ikke var noe å gjøre og at jeg bare måtte leve med diagnosen, sier trettiåringen.

Han ble deretter sendt til psykolog, til et lærings- og mestringstilbud. Psykologtjenesten gjorde ikke Robin godt. Det fikk ham til å føle seg som en hypokonder.

– Jeg måtte fortelle meg selv flere ganger at det er jeg jo ikke.

Frisk med naturmedisiner

Småbarnspappaen kom i kontakt med en alternativ behandler.

– Det var egentlig helt tilfeldig at jeg kom i kontakt med moren til en tidligere klassekamerat av meg. Men jeg visste at hun var flink på alternativ medisin, sier Robin.

Naturmedisiner,
Foto: Privat

Han hadde lenge strevd med tarmproblematikk, oppblåst mage og mye tarmgass. Den alternative behandlingen startet med en matallergitest, som avslørte at han hadde allergier for en rekke forskjellige matvareprodukter.

– Etter mange år hadde jeg opparbeidet meg «kryssallergier», forklarer Robin.

Han reagerte derfor både på gluten, gjær, melk og oksekjøtt. Under behandlingsperioden holdt han seg helt unna disse matvarene. I dag er det kun gluten som er helt utelukket i Robins hverdagskost, og han begrenser inntaket av melk og melkeprodukter. I tillegg til dietten, fikk Robin naturmedisiner for å bygge opp den naturlige bakteriefloraen. En måned etter oppstarten av den nye behandlingsformen, var tømreren frisk nok til å begynne å jobbe igjen. Ingen bivirkninger!

Det koster litt, men er verdt det

Robin tror selv at han hadde vært uføretrygdet dersom han ikke hadde fått behandling og naturmedisiner.

– Tidligere greide jeg ikke engang å komme meg gjennom en halv arbeidsdag, og i tillegg ble jeg behandlet som om det var noe galt med psyken min, tilføyer han litt oppgitt.

Behandlingsprosessen har tatt lang tid, og fremgangen kan gå litt frem og tilbake. Robin gleder seg over at dagliglivets trivielle ting har begynt å fungere igjen. Han har fått tilbake energi og krefter. Han sover normalt igjen og er tilbake i en normal døgnrytme.

– Behandlingsformen koster litt penger, men helsa er verdt det. Og den eneste bivirkningen er at naturmedisinene smaker litt vondt, opplyser han muntert.