Den kommer i sin helhet fra naturen, fra sauer som beiter på områder som ikke er dyrkbare. Dette i motsetning til bomull og lin, for eksempel, som vokser i matnyttig jord.

Merinoullen er dessuten gull for store og små som sliter med allergi eller eksem. Klesdesigner Pernille Sandahl slet med eksem da hun var liten, og hun sverger til merinoull.

- Den fine merinoullen er spesielt bra for små barn, blant annet fordi den ikke klør. I tillegg viser ny, banebrytende forskning at man faktisk kan bli kvitt eksem og dermatologiske sykdommer hvis man bare bruker merinoull. Mange tror at allergikere ikke kan bruke ull, men resultatene viser altså det stikk motsatte.

Sjekk kvaliteten nøye

Man må passe på at ullen i plaggene holder den høyeste kvaliteten. Det står gjerne på plaggene hvilken såkalt mikron fiberen har, forklarer Sandahl.

- Plaggene med den laveste mikronen på markedet i dag ligger på 18.5, og det er den beste kvaliteten. Ligger denne på 20 eller mer, så betyr det at ullen er mye grovere.

Det er også viktig å sjekke om plagget er økosertifisert.

- Er det sertifisert, så betyr det at det ikke inneholder noen skadelige substanser. Det er krevende og kostbart for merkevarer å få på plass seriøse og gode sertifikater og lisenser, så det er ikke alle som følger med på det. Men det er viktig å vite at du kjøper et plagg som holder høy kvalitet, spesielt hvis du sliter med allergi. Dårlig merinoull kan selges minst like dyrt som merinoull av høyeste kvalitet, så høy pris er ingen garanti.

Syntetiske materialer kan være veldig ubehagelig mot huden, og det er allment kjent at ull holder deg varm. Og det er bare én av de mange gode egenskapene ved ullen, forteller Sandahl.

- Ull holder deg varm, fordi fibrene er teknologisk veldig avanserte. Fibrene er som et rør med masse lommer som inneholder luft, det fungerer dermed som et termolag. Hvis huden din er kald, så vil den lille varmen som stråler ut fra huden bli fanget opp og oppbevart i disse luftlommene, og dermed gi varme tilbake. Hvis du er varm så vil svetten aktivt bli løftet ut gjennom huden. Den beskytter dessuten mot UV- stråler, og er varmedempende. Det som også er fantastisk er at merinoull er svært lite antennbart, fordi ullen har så mye fuktighet i seg, og det er en veldig god ting for barn.