Produktutvikler Bitta Andersen forteller at de til stadighet opplever at kundene blir overrasket over hvor komfortabelt det kan være med gode dyner og puter.

– Mange velger etter lommeboken, og ikke etter behov. Når man skal ut å kjøpe nye dyner og puter bør man tenke godt igjennom hvilket behov man har. Er man kald eller varm, sover man kanskje med vinduet åpent om natten? Liker man å ligge høyt eller lavt med hodet? Eller ligger man ofte på magen? Eller er man plaget av astma og allergi?

I dag finnes det mange allerginøytrale produkter, og er man allergiker bør man orienter seg godt før man kjøper nye dyner/puter.

Det finnes flere kategorier allergivennlige produkter, men det aller beste er å velge dun. Dun er et naturmateriale, noe som gjør at det regulerer temperaturen og absorberer fuktighet som oppstår gjennom natten på en utmerket måte. Dyner og puter av dun har også et tettvevd dunlerretstrekk som hindrer midd i å trenge igjennom. Dette gir dårlige vekstvilkår for midden, noe som igjen gir et allergivennlig sovemiljø.

Det bør ikke koste mye å sove godt, og det er fort verdt pengene å skifte ut dyne og pute. Dunputer og dyner har en annen komfort enn syntetisk materiale, som tidligere nevnt så absorberer det fuktighet bedre, slik at du kan få en god natt søvn uten og føle seg varm og fuktig. Dyner og puter i dun former seg også bedre etter kroppen.

Bør vaskes

Vedlikehold av dyner og puter er viktig for at kvaliteten skal holde seg lengst mulig. Dyner og puter bør ristes hver dag, og luftes med jevne mellomrom. Dundyner og puter kan vaskes i maskin på 60 grader og må tørkes i tørketrommel. Vi anbefaler spesialvaskemiddel for dun eller Milo.

Når man skal vaske dyner er det viktig at man har stor nok maskin, minst syv kg. Puter bør vaskes cirka en til fire ganger i året, eller etter behov. Dyner bør vaskes sjeldnere, hvis man er flink å riste de godt og lufte de.

Hvor ofte bør man bytte dyner og puter?

Puter bør byttes ut oftere enn dyner, da man ligger på disse hver natt og belastningen av hodets vekt er stor. Bytt pute når du føler at den ikke gir den støtte du trenger eller virker utslitt. Dyner behøver ikke byttes så ofte, alt avhengig av kvalitet, vedlikehold og bruk. Vi anbefaler at man har flere dyner, slik at man kan bytte etter sesong, på samme måte som man bytter yttertøy etter sesong, avslutter Andersen.