– Vi har sett en stor økning av forskjellige typer allergier hos befolkningen i vår del av verden de siste årene, og det forventes at økningen bare vil fortsette. I dag har 40 prosent av alle barn som vokser opp en eller annen form for allergi. I løpet av de neste 15–20 årene forventes det at rundt 50 prosent av befolkningen i den vestlige verden vil ha utviklet en allergi, forteller avdelingsleder for øre-, nese- og halsavdelingen på Sørlandet sykehus, professor Sverre Karmus Steinsvåg.

Sverre Karmus Steinsvåg, Avdelingsleder ved øre-, nese- og halsavdelingen ved Sørlandet sykehus.

– Det er veldig mye vi ennå ikke vet, men generelt kan jeg si at økningen har noe med vårt levesett å gjøre. Vi er i dag mindre utsatt for infeksjoner enn vi var før, og nettopp dette fører til at vi utvikler allergier. Vi blir mindre utsatt for bakterier og virus nå, og dermed må immunapparatet vårt finne på noe annet å gjøre. Da begynner det å reagere på ufarlige ting som hunder, katter og bjerkepollen, ifølge Steinsvåg.

Vitamin D og bra kosthold

En viktig endring i livsstil som har ført til en økning i allergier, spesielt når det gjelder barn, er vesentlig mindre bruk av tid ute. Før i tiden var barna ute og lekte i solskinnet, og solen er en av våre viktigste kilder til vitamin D.

– Nå sitter barn i mye større grad inne foran en PC, og får dermed ikke den samme viktige soleksponeringen som før. Vitamin D er veldig viktig for å forebygge allergier, fortsetter Steinsvåg.

Ferdigmat og fast food er også ugunstig i forhold til utviklingen av allergier. Professoren oppfordrer folk, og spesielt foreldre, til å lage mat fra bunnen av slik at man får i seg mat med et bra næringsinnhold.

– Vi ser dette godt på afrikanske land som tilegner seg et vestlig levesett i forhold til hva de spiser, hvordan de bor, vaksinasjonsprogrammene deres og så videre. De utvikler mer og mer allergier. Vårt vestlige levesett er allergi-disponerende, sier han.

Det finnes hjelp

Det finnes forskjellige medisiner som hjelper mot allergi, slik som nesespray og øyedråper. Lider man av pollenallergi, har man også muligheten til å vaksinere seg.

– Vaksinasjon går ut på at man injiserer store mengder av det stoffet en allergiker reagerer på for å få immunapparatet til å slutte å reagere. Dette fungerer for cirka 70 prosent av de som lider av pollenallergi, sier han.

Et annet problem er at vi har for tette hus og leiligheter. Det er mange som reagerer på sopp, mugg og husstøvmidd, og høy fuktighet og mye fyring gir gode vekstvilkår for slike uhumskheter. Men det finnes råd også for dette.

– Sørg for godt renhold, gjør rent en gang i uka. Luft mye og sett ned temperaturen inne, spesielt på soverommet. Det aller beste er å sove med åpent vindu, avslutter Steinsvåg.