Per Øyvind Jacobsen er daglig leder i Tufte Wear. Han forteller at bambusplanten har en naturlig motstandsdyktighet. Noen av disse egenskapene ser ut til å bli med over i det ferdige tekstilet. En del bakterier trives klart dårligere i bambustekstiler enn i for eksempel kunststoffer som polyester og lignende, forteller Jacobsen.

Ingen kunstgjødsel eller sprøytemidler

– Bambusen vokser på plantasjer eller store bondegårder, og trenger ingen kunstgjødsel, sprøytemidler eller kunstig vanning. Bambusplanter kan vokse opptil en meter per døgn, helt naturlig. Når man må bruke kunstgjødsel eller sprøytemidler, så blir de med videre i produktet. Når man ikke gjør det blir produktet mye renere, forteller Jacobsen og fortsetter:

– Bambus holder seg mykt, mens andre stoffer kan bli stive etter vask, og krever tøymykner.

– Men det også finnes dårlige måter å utvinne bambus på. Det kan utvinnes maskinelt, ved hjelp av enzymer, eller ved bruk av forskjellige kjemiske blandinger. Industrien er delt, og det er opp til importørene å finne ut hvem som bruker den riktige metoden. Ingen industri er perfekt, men vi jobber hele tiden for å finne den snilleste løsningen.

Jacobsen forklarer at bambus naturlig er mykere enn bomull.

– Bambus oppfattes som en blanding av bomull og silke. Det er mye glattere og mykere mot huden, og mennesker med sensitiv hud reagerer mindre på det. Det er rett og slett fordi fibrene i stoffet er annerledes. Bambus holder seg mykt, mens andre stoffer kan bli stive etter vask, og krever tøymykner. Det skal man ikke bruke med bambusklær, forteller Jacobsen.

Brukes av sykehus og rehabiliteringssentre

Jacobsen forteller at bambusklær også er interessant for helsevesenet.

– Vi har snakket med forskjellige sykehus og rehabiliteringssentre. De fortalte at de bruker bambus på brannskadde. Mennesker med brannskader eller ekstremt sensitiv hud bruker bambusklær fordi det er det eneste de kan ha på seg uten at det irriterer. Vi er ganske trygge på at de aller, aller fleste oppfatter det samme som oss. Dette funker, og det klør ikke, og kan utgjøre en stor forskjell i livene til folk med atopiske sykdommer og andre hudplager, avslutter Jacobsen.

Bambusklærfamilien

Christine Dalseths sønn slet med atopisk eksem fra barnsben av.

– Han var ofte tørr og sår i huden. Etter at vi kom over nattøy av bambus har han fått en mye bedre hud, forteller hun og legger til:

– Vi prøvde en rekke forskjellige alternativer. Kortison og fuktighetskrem gjorde han aldri helt bra, mens etter at han begynte med bambusklær har huden blitt mildere og snillere. Nå har hele familien gått over til bambusnattøy, forteller Dalseth.